Dotaz

Autor: Pavel Vacek


Určitě se i vám někdy stalo, že jste zažili pocit Déjà vu. Možná někteří z vás nevědí, o co jde. Nechci tady dělat chytrého, ani suplovat wikipedii, ale jelikož informací není nikdy dost, tak si řekneme, co to tedy znamená. Je to jev, kdy má člověk z ničeho nic intenzivní pocit něčeho už dříve prožitého, viděného nebo slyšeného.
Ale proč to tady vlastně píšu, nejsme přece v nějakém intoušském klubíku, že? Píšu to proto, že jsem dostal v těchto dnech čtyři po sobě jdoucí dotazy, které byly téměř stejné, neboť se týkaly stejného problému. Na facebooku, ve fitku, na webu i mailem. Zkrátka, kam jsem se hnul, tam na mě vykoukl tenhle problém.
Ale nebyl nijak záludný, ba ani složitý. Možná právě proto mě nikdy nenapadlo se tím zabývat. Myslíte si, že už konečně vyklopím, o co šlo? Počkejte si, potřebuju ten článek trochu natáhnout, protože až se k tomu dostanu, půjde to ráz na ráz. :-) Takže, jdeme na to.


Nejdříve jenom dodám, že mě snad jeden z tazatelů odpustí, že jeho mail takto zviditelním, nicméně bude to v plně anonymním podání, tak to snad nějak přežije. Dotaz zněl:  

„Když beru pravidelně tablety BCAA 1800, tak pomůže něčemu a příp. čemu, když budu nadále pít k BCAA ještě proteiny WPC, teda CFM, ISO atd…???? Nebo je to už zbytečné?“

Jak jsem už napsal, není to nijak záludná otázka, ale evidentně to dělá pár lidem starosti a ne úplně do detailu chápou suplementaci bílkovinami. Na druhou stranu se nelze divit, že to na někoho může působit poněkud komplikovaně. Proč si všichni kupují ty aminokyseliny, když v mém proteinu jsou taky aminokyseliny? Dokonce i v mém gaineru. A pokud by si dali výrobci potravin tu práci, našli byste je i na obalech jogurtů, tvarohů, čočky a vlastně všeho, co obsahuje nějaké bílkoviny.

Takže, pokud je vám odpověď na původní otázku jasnější než měsíc v úplňku, s klidným svědomím uchopte svou myš a klikněte na nějakou jinou stránku. Pravděpodobně se nic nového nedozvíte. Vy ostatní, pravděpodobně mladší, nebo začínající, případně obojí, jenž považujete tento dotaz za dobrou otázku, vy čtěte dál. Uděláme si v tom trochu jasno.


Nejdříve si musíme říct něco o samotných bílkovinách. Bílkoviny se tráví na aminokyseliny. V krvi je určitá stálá hladina aminokyselin. Zdrojem aminokyselin jsou jednak bílkoviny z potravy, jednak opotřebované bílkoviny z tkání, malé množství aminokyselin vzniká také při přeměně sacharidů. Aminokyseliny jsou potřebné k syntéze stavebních bílkovin těla, k syntéze enzymů a hormonů, k syntéze plazmatických bílkovin, k přeměně na sacharidy. Část aminokyselin se odbourává na jednodušší látky a při tom se získává energie. Bílkoviny se neukládají do zásob.

Bílkovina má mezi rozkladem na aminokyseliny ještě nejrůznější stupně zpracování. To jsou ony nejrůznější zkratky jako například WPC, CFM, Hydro, Iso, atd.. O tomto si můžete přečíst v tomto článku. Nyní se budeme věnovat vztahu BCAA- protein avizovaném v dotazu.

Přesto, jak jste asi z výše uvedených řádků pochopili, aminokyseliny jsou tím posledním stupněm zpracování bílkoviny (myšleno v souvislosti s doplňky výživy). Nic „natrávenějšího“ už nenajdete. Možná bychom si mohli na tomto místě ještě vysvětit tu populární zkratku BCAA. Ta pochází z Angličtiny a znamená Branched Amino Acids, čili aminokyseliny s větveným řetězcem. V případě produktů s označením BCAA se jedná konkrétně o aminokyseliny L-leucin, L-valin a L-isoleucin, které tvoří ze všech 20 existujících aminokyselin lidský sval ze 33 %.  Jsou tedy nejen důležitým zdrojem energie pro svalovou práci, který chrání svalovou hmotu před katabolismem, ale současně jejich zvýšený přívod podstatně urychluje reparaci a regeneraci svalů po těžkém tréninku a tím umožňuje zrychlení nárůstu nové svalové hmoty.


Proto je třeba si ujasnit prvořadou a tu absolutně nejpodstatnější výhodu aminokyselin. Tou je stravitelnost a rychlost vstřebání. Proto se užívají při tréninku, resp. ihned po něm, nebo před ním. Protože jsou téměř okamžitě vstřebány, mají to využití, o kterém jsem psal právě před několika řádky. Tedy podstatné urychlení obnovy a regenerace svalů a tím pádem zrychlení nárůstu nové a silnější svaloviny.

A nyní se dostáváme k jádru dotazu. Tuto rychlost vstřebání proteiny totiž nemají. Nejblíže k aminokyselinám je Hydro DH32, ale ani ten bych nedoporučoval pít během tréninku. Myslím, že váš žaludek by vám příliš nepoděkoval, pokud byste do něj tlačili Hydro během sérií mrtvých tahů, přítahů v předklonu, nebo dokonce dřepů. Zato u Instantních BCAA je tohle naprosto v pohodě a poslední dobou je to velmi oblíbená praxe mnoha závodníků.

Na druhou stranu, proteinové suplementy typu CFM, Hydro, Iso jsou rychleji vstřebatelné než bílkoviny v tuhém jídle. Proto je postup po tréninku následující: Máte odkrvený žaludek a tudíž dáte prvotní dávku aminokyselin. Jdete se do šatny převléknout, v gala teplákách vyzunknete koktejl, ideálně s určitým podílem sacharidů. Ten začne žaludek zpracovávat a chvilku mu to zabere. V momentě, kdy se dokrdocáte MHD domů, bude vaše anabolické okno již pomalu uzavřeno, ale to nevadí, neboť vy jste již dodali prvotní dávky svalů budujících živin, a to přesně v momentě, kdy je tělo nejvíce přístupné k příjmu a zpracování těchto látek. To je onen termín „anabolické okno“. Po tomto prvotním impulzu k růstu vás už doma čeká ochotná maminka s teplou večeří a pořádnou dávkou bílkovin a sacharidů v pevném jídle. Konečně následuje pevné jídlo. Důležité je, že po celou dobu máte zajištěn přísun bílkovin a sacharidů.
Další část otázky se zabývala dilematem, proč pít koktejly, když můžete pít přes den BCAA? To je dobrý dotaz. Jak už jsme si řekli, BCAA je nejlepší bílkovinou, kterou do sebe můžete dostat, takže ten dotaz je nadmíru logický. Ano, můžete suplementovat přes den bílkovinu prostřednictvím BCAA, ale bude to zbytečně drahé. Přes den se pije koktejl, protože rychlost vstřebání již není nikterak klíčová. Nepotřebujete dodat bílkovina do krve do 5 minut, nejlépe hned, jako tomu je v případě potréninkového anabolického okna.

Abychom tady nevytvořili dojem, že bílkoviny lze přijímat pouze ze suplementů, tak na závěr dodám, že nejlepší je přijímat bílkoviny a sacharidy na základě vyváženého jídelníčku. Přes to nejede vlak. Jsou pouze situace během dne, kdy je dodání těchto stavebních látek mnohem lepší pomocí suplementů. Jak už jsme si řekli, je to v první řadě v čase ihned po skončeném tréninku. V tuhle chvíli u sebe většinou nemáte kuře s rýží, abyste ji do sebe naládovali v tričku zbroceném potem. Ale i konzumace podobného pevného jídla hodinu před tréninkem si koleduje o nějakou tu pěknou šavličku. Ovšem proč do sebe nehodit pár amin, nebo se nenapít hodinu před tréninkem Hydra, že? Poslední takovou denní dobou je čas před spánkem. I na noc není úplně nejlepší nacpávat svůj břich. Většinou to dělá dost velkou neplechu. Ne tak po konzumaci Longu, nebo Micelar Caseinu. Pokud tedy nepočítám noční zastávku na čůrání. Což je ale nepoměrně lepší, než návštěva mísy za účelem blin… no však víte, čeho myslím.
Takže pokud to shrnu, nepotřebujete mít vždycky ty nejkvalitnější a nejdražší výrobky z nabídky. Mnohem lepší je, zjistit, jak které výrobky fungují, kdy je jejich ideální čas k použití a jak vymačkat 100% z toho, co nabízejí. Doufám, že vám k tomuto zjištění pomohl i tento článek.