Den s Petrem Březnou

Autor: Pavel Vacek
Petr s jedním ze zaměstnanců Extrifit Gymu Rumburk   V novém roce jsme pro Vás přichystali novou sérii článků, kdy strávíme, nebo popíšeme celý den s nějakou zajímavou osobností našeho sportu. Dle mého názoru je to kolikrát mnohem více vypovídající o běžném režimu dne, než třeba rozhovory či různé ankety. Zároveň to může dát odpovědi, na až vybájené podmínky jednotlivých aktérů. Nebudu lhát. Na tuto myšlenku mě přivedla jedna diskuse na internetovém fóru, kde několik příspěvků vyznělo v tom smyslu, že Petr Března má profesionální podmínky a proto se mu to cvičí a roste. Nu tedy, pojďme se na tyto představy podívat blíže.   V první řadě musím zdůraznit, že návštěva proběhla mezi svátky Vánoc a oslavou Nového roku, tudíž vzhledem k tomu, že se v tento čas nikde neučí a ani pracovní nasazení půlky republiky nedoznává nějakých budovatelských rozměrů, jsme ochuzeni o typicky pracovní den. Normálně totiž Petr vstává kolem sedmé hodiny, kdy ihned po probuzení do sebe hodí 15 ks Beef Amino, odveze svou malou dcerku do školky a poté se vrací na snídani. Tentokrát byla doba Vánočních prázdnin využita mnohem příjemněji. A to k procitnutí až v půl desáté ráno. 
Následovala snídaně složená z 250 gramů rýže s 2 ks nakrájených a s rýží smíchaných banánů s půllitrem džusu. Jestliže jsem řekl, že denní vytížení odpovídá volno-pracovnímu tempu, tak zároveň je třeba dodat, že naopak konzumace zmíněných a následně popsaných jídel je typická a celkem pevně daná pro objemové období Petra Březny.  pan Března s paní Březnovou Po snídani následuje odvážení a naládování jídel do různých krabiček, protože pak Petr zhruba do 14-15 hod objíždí své provozovny, jako jsou Extifit Gym Rumburk a Česká Lípa, nebo prodejna oblečení Uncle Sam v OC Nisa v Liberci. Je to běžná obchodně-kontrolní činnost, která si ale vyžaduje jistou mobilitu a zároveň určité nepohodlí při konzumaci jídel.   Tentokrát věnoval Petr volný čas rozhovoru a rodině, přičemž se pomalu nachýlil čas k druhému jídlu, jejž můžeme nazývat třeba obědem. K němu Petr spořádal 350 gramů kuřecích prsou a 200 gramů rýže tentokráte zapitou light colou.   Po obědě přišel čas na zimní radovánky. Celá rodina Březnů se vydala bobovat. (Až na Petra, neboť pancéřový bob se ještě nevyrábí). Tady se už začala projevovat jeho 140 kilová hmotnost. Po 200 metrech už to na žádné skopičiny nevypadalo a po 300 metrech musel přijít čas na krátkou vydýchávací pauzičku. Petr v tomto období neprovozuje žádné kardio, neboť jediné kardio, které udýchá, je to, které provozuje se svou manželkou Kateřinou. Já tomu moc nerozumím, možná tím myslel, že s ní chodí na aerobik, či zumbu. Asi. Rozhodně si ho po této zkušenosti nedokážu představit, jak poskakuje někde do rytmu techno písní. Proto ho kapánek podezírám, že tím myslel něco jiného. Každopádně chtěl, abych to tam napsal, tak to tam je. Vzhledem k tomu, že Petr bydlí v Jiříkově u Rumburka, což je mimochodem konečná na stanici Česká Republika a je to navíc dost na severu, tak ten den byla neskutečná kosa a my jsme to sjíždění kopečků hodně rychle vzdali.

mladý pan Dominik Března Beztak byl čas na další chod. Tím byl ve 14 hod proteinový nápoj. 2 vrchovaté odměrky Proteinu Professional WPC 80, smíchané s vodou. Poté jsme se vydali do Rumburku na trénink. Tady je nutno udělat další vsuvku, neboť zatím to vypadá náramně jednoduše. Háček je totiž v tom, že Petr v běžný den, jen co si splní své pracovní povinnosti, naloží svého syna Dominika, a upaluje s ním buď na hokejový trénink do 40 km vzdáleného Děčína, případně do 60 km dalekého Liberce. Na cestu jsou samozřejmě přibaleny nezbytné krabičky s jídlem. Na vlastní trénink se Petr často dostane až kolem 21-22 hodiny večerní.

Tentokrát jdeme bušit ve tři hodiny. Na programu jsou prsa, biceps a břicho. Před tréninkem si Petr dopřeje 15 tab. BCAA zapíjejíc energetickým nápojem Monster. Poté se jde ihned na to. Tělesná váha je znát. Hmotnosti závaží při cvičení prsou se pohybují kolem 200 kg při benčích vodorovných nebo hlavou nahoru. Petr cvičí rozvážně, s dobrou technikou provedení cviků. Dle jeho slov, se mu momentálně velmi dobře daří maximálně napumpovat svalovinu a celkově se nachází v dobré formě, bez nějakých zranění či jiných komplikací, jež by ho omezovali v tréninku.

Po tréninku, který trvá zhruba 1,5 hodiny, okamžitě přijme svých 15 tablet BCAA a zapije je 2 odměrkami Proteinu Professional WPC 80. Pak nastává pro mě úchvatná podívaná, neboť si Petr stoupá na váhu, která mu navážila úctyhodných 142 kilogramů. DSCF8477.JPG  Na šestou hodinu odpolední už jsme zase doma, kde si Petr dopřává 500 gramovou porci kuřecích prsou (ano, čtete dobře. Půl kila na posezení) s omáčkou Uncle Bens a jak jinak, než s 200 gr. rýže. Vložím sem jednu vzpomínku na to, jak jednou Petr v mé přítomnosti spořádal na posezení kilový biftek i s přílohou, aby se poté „dojedl“ v McDonaldu.

Po společné večeři se rozloučíme. Petr si pak ještě udělal do svého šejkru 2 odměrky Proteinu 80 Long, aby kolem 20 hodiny mohl ulehnout ke krátkému spánku. Ačkoli jsem zmínil, že návštěva proběhla ve sváteční dny, následující situace je běžným jevem. Petr totiž cca v půl jedné zase vstává, aby mohl sledovat zápasy NHL, konkrétně svého oblíbeného týmu Toronto Maple Leafs. A jelikož Toronto podává už několik sezon po sobě celkem marné výkony, jejichž výsledkem je krčení se na chvostu tabulky ve své divizi, Petr tyto probdělé noci tráví konzumací potravin. Přesně vzato, za tuto zálibu zaplatilo životem tuto noc několik kusů kinder čokoládových bonbonů, celý tvarohový závin a tři misky cornflaků. Zřejmě za každou prohranou třetinu jeden.
Nevím,jestli tento jídelníček někomu doporučit či nikoli. Jedno je však jisté: Petrovi Březnovi náramně svědčí, protože ani při těch bláznivých 142 kilech se nedá nazvat jeho postava tučnou. Naopak, jsou na ní celkem jasně patrné břišní svaly, kvadricepsy apod. Je to zkrátka objem jak má být.   GIF-3-KUSY-=-25%-SLEVA.gif