David Skořepa- nekorunovaný vítěz

Autor: Pavel Vacek

Každý, kdo byl v sobotu v Děčínském divadle a sledoval výstup Davida Skořepy měl o pozdějším absolutním vítězi jasno. David převyšoval všechny účastníky M Čech svým objemem, tvrdostí a hustotou svalů tak výrarazně, že mu toto ocenění nemohlo uniknout. Žel, extrémní sportovní výkon si občas vybere svou daň a chvilková, avšak nepříjemná indispozice, zabránila Davidovi v nástupu na pódium v boji o konečné vítězství. Již o malou chvilku později jsme však spolu seděli v přilehlé pizzerii, kde se David zpovídal pro čtenáře Extrifit.cz.

Ahoj Davide, mohl by ses našim čtenářům představit?
Ahoj, jmenuji se David Skořepa, pocházím od Jičína, kde také cvičím.  

Ty jsi dnes (na M Čech) vyhrál svou kategorii do 90 kg. Byl jsi spokojený se svou formou?
Já měl soutěžní pauzu, takže po delší době jsem se opět rozhodl připravit na jarní část sezóny. Myslím, že forma docela klapla. Jsou tam ještě nějaké nedostatky, na které se tento týden zaměřím, aby na M ČR byla forma 100%.  

Přiznám se, že jsem tě v minulosti nijak nezaregistroval. Jaké jsou tvoje výsledky?
Naposledy jsem závodil v roce 2011 v kategorii do 82 kg. Formu jsem měl příšernou, ale stačila na šestý místo na republice. Pak jsem se rozhodl dát si pauzu, udělat nějaké změny a rozhodnout se, kdy bych do toho zase skočil.

Čtyři roky pauzy je poměrně dost dlouhá doba. To tě už nebavilo se doma rýpat na zahrádce?
No, tak nějak to bylo. Ten poslední rok jsem začal trochu víc trénovat a pošilhával jsem po soutěžích. Teprve koncem minulého roku jsem se naplno rozhodl, že letos půjdu soutěžit. Dieta proběhla poměrně zdárně a teď jsem vyhrál.  

Ty se připravuješ sám, nebo s někým spolupracuješ?
Připravuju se sám. Občas konzultuju stravu a jídelníček s Lukášem Hnátkem, se kterým proběhly i nějaké společné tréninky. Teď je tady se mnou, aby mi pomohl s barvou a trochu se o mě postaral na soutěži.  

Ty jsi prezentoval hodně masivní postavu. Držíš se přes rok ve formě, nebo nabíráš mnoho kilogramů váhy?
V té dlouhé pauze se o formě moc mluvit nedá. Spíš šlo o nějaké cvičení pro můj pocit. V podstatě jsem se snažil, aby tam byla jenom nějaké bílkovina. Až teď v tom posledním roce jsem si to začal hlídat, nakoupil si doplňky, začal pravidelně cvičit v nějakém systematickém plánu a šel pomalu do diety.  

Jak si cvičil? V jakém splitu?
Cvičil jsem 4x do týdne, vždy jednu partii týdně.  

Preferuješ činky nebo stroje?
Určitě činky. Teď v závěru přípravy jsem už používal asi více stroje z obavy o zranění, ale jinak se můj trénink skládá v podstatě jenom z činek a volných vah.  

Čím se vlastně živíš?
Dělám v jedné menší firmě výrobního dělníka. Živím se manuálně.  

A jak dokážeš skloubit manuální práci s přípravou na soutěž a ještě v takové formě?
Zezačátku je to hodně těžký, ale pak si člověk zvykne a už to docela jde. Samozřejmě jak ta dieta postupuje a tělo má čím dál tím méně tuku a energie, je pořád složitější, ale jde to.  

A vychází ti v práci trochu vstříc?
Co se týká jídla a času na něj, tak docela jo, ale stejně si to musím odmakat. Je to malá firma, takže nějaký sponzoring nebo tak něco by asi nepřicházel v úvahu. A já jsem se ani neptal, protože mi to přijde takový…no prostě neptal.

Nyní po Mistrovství Čech bude následovat co?
Teď se chci ukázat v co nejlepší formě na republice, kde ještě nejsem plně rozhodnutý, jestli sestoupím do 82 kategorie, nebo zůstanu v devadesátce. Na MČech mě od toho dělily 3 kila, což bych asi dokázal shodit. Ale zase to nechci nějak extrémně lámat přes koleno, takže ještě uvidíme, co se mnou provede tento týden.  

Vidíš na svém dnešním výkonu ještě nějaké nedostatky, které by se daly zlepšit?
To ani ne, ale do devadesátky tam přece jen pár kilo chybí.  

A v nějakém střednědobém výhledu chystáš se třeba na podzimní část?
Těžko teď něco plánovat, to vážně nevím. Ale podzim určitě ne. Jako určitě by se mi líbilo závodit na více soutěžích, ale musím taky koukat na běžný život. Nedělám jenom cvičení, musím chodit do práce, navíc, tahle sranda není nejlevnější, takže jestli, tak to vidím možná tak nejdříve zase na jaro.