David Oravec- Chci být profík. Odjakživa.

Autor: Pavel Vacek

 

Setkání s Davidem Oravcem předcházela pověst mlčenlivého, leč talentovaného mladíka, který vybudoval své objemy stranou zájmu v malé sklepní posilovně svého domu. Pověst, vzdáleně připomínající osobu a začátky dnes již legendárního Doriana Yatese. Setkání samotné pak přineslo osvěžující připomínku toho, že pořád ještě existují borci, kteří místo žehrání na podmínky raději zatnou zuby a oddají se tvrdé práci směřující k jasně definovanému cíli. To vše s odzbrojující přesvědčivostí. Jedno je jisté, David Oravec na mě udělal obrovský dojem a jsem si jistý, že o tomto novém přírůstku do Extrifiťácké rodiny ještě hodně uslyšíme.

Davide, ty ses pro většinu lidí v České republice objevil v podstatě z neznáma. Mohl by ses nám představit? Ahoj, je mi 22 let a většinou soutěžím v jarní sezóně. Rok 2014 jsem ale jaro vynechal, abych se mohl více soustředit na objemovou část. Na podzim jsem se připravil, abych si vyzkoušel, kolik jsem přibral a jaké jsem získal svalové přírůstky. Vyhrál jsem cenu Dubnice a čeká mě ještě Tatranský pohár. Tam budu soutěžit mezi muži a bude to pro mě zase taková zkouška formy, protože v Dubnici jsem nebyl příliš spokojen se svou formou. Proto chci získat nějaké zkušenosti a příští rok zaútočit na Evropský juniorský titul a tam musím být 100%.  

Davide, jaká byla tvá soutěžní váha v Dubnici? Navážil jsem 105 kg. Měřím 180 cm.  

Kolik bys rád navážil na tom Mistrovství Evropy? Chci mít taky 105 kg, ale v lepší kvalitě. Na ME chodí chlapci s napruhovaným zadkem a to musím mít taky.     

A v objemu míváš kolik kg? Teď jsem měl 125 kg.

Davide, o tobě doposud nebylo moc slyšet, cvičíš ve sklepě, nikde se halasně neprezentuješ, vyhovuje ti takový styl, nebo prostě nemáš tu potřebu? Spíš nemám čas. Chodím do práce a sotva stíhám něco dalšího.  

Řeknu to jinak. Dnes se každý fotí na facebook, chlubí se kdejakým podprůměrem, ale ty to neděláš. Proč? No…sem tam něco dám, ale je toho málo. Nejsem ten typ. Ale propagace se přece jen hodí. Budu se snažit toho teď dávat víc.  

Ty si zmínil svojí práci. Já vím, že pracuješ každý den 12- ti hodinové směny. Děláš i o víkendu, nebo „jenom“ přes týden? Občas zatahám i víkend, častěji jenom sobotu. Vždy, když je potřeba.  

Já o tobě vím, že děláš navíc pouze v noci. Je to tvoje volba, nebo nějaká shoda okolností? Dělám to kvůli penězům, protože za noční je prostě víc. Navíc se mi to zdá lepší, než směny střídat. Tělo si na to lépe zvykne. Byl jsem zvědavý, jak na to tělo bude reagovat a zezačátku to byl trochu problém, ale pak jsem si zvykl a už to šlo. V dietě nejdou tolik svaly dolů, jako když se směny střídají. Je to těžké, ale funguje to.  

Jak to takhle praktikuješ dlouho? Už dva roky.

Zmínil ses, že zezačátku to bylo těžké. Dokážu si představit, že i nyní, po těch dvou letech a téměř každodenních 12-ti hodinových směnách to musí být v dietě extrémně náročné. Zvyknul jsem si, ale to víš, že je to takové nepříjemné. Někdy se mi nechce, ale je to jenom o psychice. Musí člověk chtít.  

Kde vůbec pracuješ? Tatra vagonka Poprad. Dělám tam svářeče.  

Jak vlastně jíš během toho pracovního cyklu? Každé 4 hodiny si dám velké jídlo a mezi tím přijímám protein a aminokyseliny. Přijímám tedy velkou porci bílkovin z doplňků stravy, protože nemám jinou možnost příjmu potravin.  

Často slyšíme kolem sebe, že to nejde, protože není čas na jídlo, na trénink atd.., to jsou podle tebe výmluvy? Jde to. Jen je to těžší.  

Ty jsi mimochodem dostal na zkoušku doplňky Extrifit dlouho před podpisem smlouvy. Jak jsi s nimi spokojený? To je úplně něco jiného, než jsem si doteď kupoval. Kvalita je jinde, což se projevilo zejména na stravitelnosti při těch nočních směnách. Ta kvalita byla jedním z klíčových důvodů pro podpis smlouvy.    

Kolik toho vůbec sníš? Momentálně 1,5 kg masa, 10 vajec, zrající sýry, to je čistá bílkovina, takže před spaním je dám v pohodě. Hodně proteinů, Bcaa, glutaminu, komplexních amin, doplňků přijímám dost.  

A sacharidů přijímáš teď v dietě kolik? 300 gramů sacharidů výlučně z rýže.  

A v objemu? To nepočítám.  

Hlídáš si trochu stravu v objemu, nebo sníš, co ti přijde pod ruku? Jím všechno. Mám tam základ, který musím sníst, ale k tomu si dám rád pizzu, čokoládu. Prostě nějaké dobroty.  

Bavili jsme se dlouhou dobu o tvém životním stylu, a tak mě napadá, jestli ti to nezpůsobuje problémy vůči běžnému životu? Trochu ano. Mám absolutní minimum volného času. V podstatě mám volno jen přes víkend a to ještě občas dělám. S přítelkyní se vídám málo.  

A podporuje tě? Určitě. Je velmi, velmi tolerantní.  

Ty cvičíš sám ve sklepě. Vyhovuje ti to takto? Od začátku cvičím sám.  

Takže různé intenzifikační techniky typu vynucených opakování apod.., to nepoužíváš? Nepoužívám to vůbec a myslím, že se mi přesto daří. Ale teď budu více jezdit k Andrejovi Mozolánimu, protože budeme spolu spolupracovat na přípravě na ME, takže to asi vyzkouším. Pro změnu v tréninku. Jinak můj trénink je velmi jednoduchý. Pouze základní cviky ze staré školy. Nějaká hrubá hmota tam je, tak se před soutěží zkusím zaměřit na detaily pomocí strojů. Ale zatím funguje ten základní trénink.  

Co si slibuješ od spolupráce s Andrejem Mozolánim? Potřebuji pomoc se závěrem, protože vždy mi ta forma jde rychle do nějakých 90-95%, ale do těch 100% to nikdy nedotáhnu. Andrej je velmi zkušený kulturista, je to Mistr světa, myslím si, že mi s formou dokáže poradit.  

Možná by bylo dobré nahlédnout do toho, co si představuješ pod pojmem 100% forma, protože já tě viděl na soutěži ve formě, kterou by většina dospělých závodníků brala všemi deseti. Mám trochu problém s nohami. Především pak s jejich zadní částí. Zadkem a s hamstringy. Toto musí být absolutně naproužkované na té Evropě. S tím potřebuji poradit.  

A co si slibuješ od spolupráce z Extrifitem? Extrifit je pro mě silný sponzor, takže se mi bude určitě snadněji připravovat a věřím, že udržím více hmoty v dietě, protože nebudu tolik finančně limitován. Toto bylo pro mě dost finančně náročné, protože díky mojí práci jsem spotřeboval skutečně mnoho doplňků. Navíc, jak už jsem řekl, neměl jsem sice celý sortiment k dispozici, pouze ty dietní věci jako Iso 90, BCAA atd, ale za tu chvilku jsem poznal, že kvalita je nesrovnatelná s tím, co jsem měl doposud. Takže věřím, že tyto dva faktory, kvalita a dostupnost, se v mojí přípravě pozitivně projeví. IMG_1080  

Jak se ti líbí tví noví kolegové z teamu? Takoví hardcoroví borci. Moc se mi to líbí a jsem rád, že budu jeho součástí.  

Jaké pojetí kulturistiky se ti vlastně líbí? Tak líbí se mi i estéti, ale přednost dávám hmotě. Myslím, že moje tělo směřuje spíš k těm hardcore kulturistům, než k estétům, tak se toho budu držet a budu se snažit nabrat velké objemy při dobré kvalitě.   Chceš být profesionálem? Chci být profík určitě. (řekne tak přesvědčivě, až mě to zaskočilo)  

Před Evl’s Prague proběhl rozhovor s Tomášem Kašparem, který v něm uvedl, že to má tu touhu o profi kariéře zasunutou v hlavě už někdy od 17- ti let. Máš to nějak podobně? Já to tak mám od malička (smích). Od školky.  

Vážně? Jak to? Doma jsme měli posilovnu, časopisy, táta cvičil, takže jsem chodil s ním. To byla jenom otázka času, kdy já to taky zkusím a drží mě to.  

Máš nějaký plán, jak té profi karty docílit? Příští rok chci vyhrát ME a MS juniorů, možná zkusím i Evropský Arnold classic v juniorech. Pak rok vynechám, abych nabral další hmotu. Potom, to mi bude 25 let, zkusím nějaké větší závody v mužích a rok na to už bych chtěl zaútočit na kartu buď na Olympia Amateur, nebo Arnold Classic, to se ještě uvidí. Ale bylo by pěkné, mít ve 26 letech profi kartu, že?  

To každopádně. Já věřím, že se nám to společně povede. Děkuji ti, Davide, za rozhovor.