Cesta k vítězství Vojty Koritenského

Autor: Pavel Vacek

Předkládám vám úspěšnou cestu Vojty Koritenského rokem 2011, která byla zakončena titulem vicemistra NABBA Universe 2011, titulem Mistra světa fed. WFF, vítězstvím na Extrifit Cup 2011 a třetím místem na Mr. Universe fed. NAC, taktéž v roce 2011. Jak vidíte, je to úctyhodná řádka úspěchů. Ale jaká byla startovací pozice a co tomu předcházelo?
Pro Vojtu rok 2011 nezačal zrovna přívětivě. Koncem roku 2010 začala Vojtu sužovat zranění, ke kterým se přidaly i zdravotní komplikace imunitního systému, pramenící z vysoké zátěže organismu. Jediným řešením v této situaci byl nařízený odpočinek s nařízenou celkovou regenerací tělesné schránky. Ovšem výsledek byl pro kulturistické oko truchlivý. 93 obtloustlých kil, bez znatelného svalového tonusu. Vojtu čekala perná příprava, aby nezklamal očekávání jak své, tak fanoušků.

Od počátku ledna, téměř až do posledního dne do závodů cvičil tímto tréninkovým splitem:

Po – stehna
Ut – prsa, břicho
St – záda
Čt – hamstringy + lýtka
Pá – biceps, triceps
So – volno
Ne – ramena

Zpočátku Vojta na množství sacharidů a tuku nebral odhad. Resp. čím více sacharidů, tím lépe. Proto v něm mizel jeden gainer za druhým, ovšem příjem bílkoviny nesměl klesnout pod 2g na kilo váhy. Z původních 93 kg vylétla váha až na těžko uvěřitelných 105 kg. Nutno také podotknout, že zapracovala také tzv. svalová paměť, takže je nasnadě, že přírůstkem nebyl pouze tuk, ale i svalová hmota.
Oněch 105 kg bylo dosaženo v květnu. Od té doby už Vojta přece jen sacharidům věnoval poněkud více pozornosti a jejich množství nepřekročilo hranici 400 g na den. Bílkoviny lehce stouply na 2,5 gramu a gainery vystřídaly vysokoprocentní proteiny.
Začátkem července následovala plánovaná dovolená, která znamenala důkladný regenerační nádech před obligátní tříměsíční závěrečnou přípravou.  Nastoupila dieta založená na principu sacharidových vln a takřka úplného vyloučení tukové složky ze stravy a stabilním příjmem bílkovin na hranici 2,5-3 gramů na kg hmotnosti.

Tělo se začalo skutečně transformovat a tělesná váha dávala tušit několika novým kilogramům svalové hmoty. V srpnu Vojta navážil libových 96 kg, přičemž vršek už nabyl soutěžních proporcí. Nicméně dolní končetiny ještě svým vyrýsováním poněkud pokulhávaly. srpen 2011-96 kg.jpg
Výraznější změna v této oblasti se projevila již v září při snížení hmotnosti na 93 kg. Objevily se první detaily na kvadricepsu a v zádových postojích. Při 93 kilech to již byla forma, o které se mnohým závodníkům ani nesnilo. Ovšem správný šampion, který pomýšlí na ty nejvyšší příčky, musí zajít ještě dál. Musí své svaly mít jako z kamene.  Pruhované, tvrdé, bez viditelných známek tuku. září- 93 kg.JPG září- 93 kg.JPG říjen 2011.jpg
A ty se ukázaly v říjnu, těsně před soutěží Extrifit Cup 2011. Na této soutěži, kterou Vojta vyhrál, se již objevil ve vynikající formě, byť ne ještě zcela 100%. Úplný vrchol byl totiž plánovaný na Mr. Universe konaný v anglickém Southportu.  A povedlo se. Vojta byl v takové fazóně, kterou by mu ještě v lednu předpovídal pouze nenapravitelný optimista. A když už se probíráme jednotlivými hmotnostními rozdíly, tak vězte, že absolutní top formy dosáhl při 85 kilogramech čistých svalů a s těmito proporcemi v tu chvíli potvrdil svou příslušnost k světové amatérské špičce. Tu ostatně ztvrdil ještě dalšími, v úvodu článku vypsanými, vítězstvími.