Břicho! Chci tam pekáč buchet!

Autor: Pavel Vacek
Kevin Levrone  Tento týden jste se na mě všichni smluvili. Jakousi internetovou šeptandou jste došli k názoru, že nejrychlejší cesta k měkce polstrovanému pokoji vede přes pokládání neustále stejných otázek v on-line poradně. Konkrétně na procvičení a prorýsování břicha. Jo, já vím, že jsem psal, že jsme tady s naším servisem pouze pro vás, ale čeho je moc toho je příliš! Samozřejmě žertuji. Právě díky těmto dotazům jsem si uvědomil, že ne všichni chtějí vypadat jak Jay Cutler, ale že mnohým z vás jde třeba jen o to, aby se zbavili přebytečného tuku a přetransformovali svůj lavor do pekáče buchet.  Úkol hodný zkušeného eskamotéra, který spolu zkusíme zvládnout.   Oblast břicha je jednou z nejsledovanějších částí těla a tudíž se každý sportovec snaží o její nejlepší vytvarování, aby tvořila symetrii postavy. Jako každá jiná svalová partie, i břišní svaly reagují na zátěž růstem a proto by přídavná zátěž měla být zvolena pouze v případě, že usilujete o zvětšení hmoty a hloubky břišní partie.
CARNI+SYNE VR JPG.jpg  Máte-li však pocit, že vaše břišní svaly jsou již dostatečně mohutné, není třeba se zátěží dále tuto část těla zvětšovat, jelikož by to vedlo k celkovému zvětšení pasu, narušení symetrie a k celkově hranatému tvaru oblasti. Cvičení se zátěží může přinést i problémy a to hlavně začátečníkům a lidem s problémy v zádových partiích, navíc hrozí zvýšené riziko zranění, ať už z případné kolize nebo z nepřiměřeného namožení.
 Dobrým postupem je nechat si poradit v tomto případě od trenéra nebo alespoň od zkušenějšího cvičence. Nikdy necvičte se zátěží, pokud máte slabé břicho. Nejdříve je nutné vybudovat silný střed těla, v případě břicha nejprve cviky s vahou vlastního těla. Většina z nás však nikdy přídavnou zátěž potřebovat nebude, protože pokud je cvičení vykonáváno správně, je natolik náročné, navíc často doprovázené intenzivním pálením, že jen málokdo bude schopen břicho takto procvičit.
 Existují i jiné techniky, jak přinutit svaly k tvrdší práci, aniž byste byli nucení používat vyšší zátěž. Především je to precizní technika, vědomé zapojení svalů při jednotlivých opakováních, vrcholná kontrakce nebo nepřerušované napětí. Účinné jsou i supersety nebo trojsérie, které jsou vhodné pro úsporu času, ale také pro zvýšení intenzity tréninku. Dalším zvýšením náročnosti je změna úhlu při cviku, např. na šikmé lavici nebo položení nohou výše či zvedání nohou ve visu místo kolen.
 Abyste mohli zhodnotit, jaký druh tréninku potřebujete, musíte se nejprve zbavit podkožního tuku. Toho lze dosáhnout kromě posilování celého těla také kardio tréninkem a hlavně změnou stravování. (V tomto ohledu vám snad napomohou informace obsažené v již publikovaném článku, který naleznete zde.) Pakliže chcete zvýšit hmotu, cvičte v objemovém tréninku se zátěží. Tvar a hloubka břišních svalů je velkou měrou dán genetikou a tak i při těžkém tréninku někdo nemusí dosáhnout požadované hloubky. Téměř každý by však měl být schopen docílit štíhlého pasu bez tuku. Kulturisté jako Shawn Ray nebo Arnold Schwarzenegger doporučují cvičení břicha bez zátěže, protože jsou si vědomi toho, že tyto svaly pracují i při dalších těžkých cvicích a další zatížení by jim nepřiměřeně rozšiřovalo pas.
574952_464509546896311_1736470462_n