Bára Černáková- Na Mistrovství světa se strašně těším.

Autor: Pavel Vacek
 Jak jistě neuniklo vaší pozornosti, podzimní část sezóny byla pro Extrifit Team více než úspěšná. Petr Března fantasticky překvapil svým třetím místem na Arnold Classic, Vojta se Slavojem opanovali soutěže v Rakousku a získali trofeje na Mr. Universe, a pěkný dojem po sobě zanechala v Anglii i Karolína Holubcová. Tyto výjimečné úspěchy trochu odnesl benjamínek naší sestavy, Barbora Černáková, když jsme jejímu prvnímu startu v roce 2011 nevěnovali dostatek pozornosti. Její start na tradiční soutěži v Čelákovicích, byl první ostrou zkouškou formy v přípravě na juniorské Mistrovství Světa, které je u Báry právě v plném proudu. Přenechám tedy slovo Báře, aby vám popsala několik málo uplynulých týdnů, na které jsme v jejím případě pohříchu zapomněli. A to by mě hodně mrzelo.
311375_1588423045761_1691390850_812725_2103070672_n.jpg
 Do ostřejší přípravy na podzimní MS v kulturistice a bodyfitness juniorů jsem se pustila ke konci července, tedy 4 měsíce před samotným šampionátem. Jen abych to upřesnila, ostřejší ve smyslu nastartování diety, počítání sacharidů, bílkovin, přísnějších tréninků… jinak o žádné “ostří nože“ se nejednalo a před tím jsem trénovala ve fitku 4 krát týdně silové a objemové tréninky. Poprvé jsem vyzkoušela metodu KORTE a můžu vřele doporučit pro ty, kteří chtějí nabrat sílu a běžnými tréninky začali stagnovat.  Já osobně jsem se například na benči z nějakých 50kg dostala na 70kg a to za pouhé 4 týdny. Funguje to tedy i pro zástupce něžného pohlaví a slyšela jsem zatím jen pozitivní ohlasy na tuto metodu. Ovšem nedoporučovala bych to úplným začátečníkům nebo pro křehule.
 
 Přípravu jsem začala konzultovat s Martinem Holubem poté, co pomohl s koncovkou mému příteli na jarních soutěžích v kulturistice. Byla to tak trochu náhoda, pamatuji si, jak jsme seděli vedle sebe na MČ mužů v hledišti a Martin se ptal, kdo nám pomáhal se superkompenzací, načež jsem odpověděla, že nikdo. Líbilo se mi na něm, jak byl ochotný sám od sebe pomoct jak mému příteli tak mě, poradit, povzbudit, předat své zkušenosti dál, podělit se o ně. Tak nějak jsem cítila a přála si, aby mě připravil na závody právě Martin. Plně jsem mu důvěřovala a těšila se na vzájemnou spolupráci. 222284_1594397634769_1680793477_1051833_143726_n.jpg
 14.8. mě čekal první sraz juniorské reprezentace, kde forma byla na začátku rýsování, asi takovém, jako když si závodník  sumo řekne, že dneska vynechá večeři. Musím podotknout, že tento sraz z části sponzoroval Extrifit. Stejně tak jako o dva týdny později soustředění talentované mládeže, kde jsme byli výrobky od Extrifitu zásobováni od rána až do večera a ještě k tomu si každý odvezl něco domů. I právě díky kvalitní suplementaci jsme zvládali dvoufázové tréninky snadněji. Dále nás čekaly semináře o výživě a o kulturistické přípravě, nácvik pózování, kvalitní suplementy značky Extrifit, dietní stravování a to vše v Rumburku v příjemných prostorách hotelu Lužan ve fitku, které patří Petru Březnovi. Firmě Extrifit a především jejímu majiteli Františku Nádvorníkovi patří velký dík a myslím, že ne jen z mé strany, jelikož je téměř jediným sponzorem, který se podílí na podpoře mládeže tohoto sportu.

 Co se týče tréninků, snad nikdy jsem neodcvičila 2 úplně stejné tréninky. Měnila jsem jak jednotlivé partie k sobě, tak různé cviky, druhy úchopů a úhlů. Teď mě tak napadá, že by se z toho dala sestavit matematická úloha na kombinatoriku, ale to jsem odbočila moc doleva. Zařadím zpátečku. Stále jsem se snažila zachovat 1-2 základní silové cviky a poté 2 rýsovací. Volila jsem také různé intenzifikační metody jako například supersérie, vynucená opakování či shazovačky. 291924_1497546973916_1691390850_743354_7268381_n.jpg  
 Se začátkem diety jsem si velice oblíbila spalovač XTERME 24 HOURS FAT BURNER, díky kterému se mi stalo zbavování se nadbytečných kil efektivnější a již brzy jsem pociťovala velké změny, především na mé zadnici, tedy nejproblémovějšímu výčnělku mého já. Před tréninkem používám další produkty ze škály spalovačů a to CARNI 50000 MULTIVITAMIN a Syne Thermogenic Fat Burner, které spolehlivě zaženou únavu, lépe se soustředím a dokážu ze sebe vyždímat maximum. Za nejdůležitější suplementy ovšem považuji aminokyseliny Amino Hydro. Střídala jsem je v průběhu přípravy s aminokyselinami Beef Amino Hydro 4000 a BCAA 2:1:1 PURE a nedám na ně dopustit. Dávka ráno, před tréninkem, po tréninku a večer po 3-5ti tabletách se stala nedílnou součástí mé přípravy. Dále během dne, jako náhradu jídla, nejčastěji jako dopolední svačinu a po tréninku jsem užívala proteiny  Hydro 77 nebo  Professional ISO 90  vždy po 1-2 odměrkách.
 Začátkem října nás čekalo sponzorské focení s Pepíkem Adltem, které se, myslím že parádně vydařilo, i když kluci i Kája byli v poslední rovince maratonu tak dlouhé úmorné diety a nálada se chvílemi pohupovala na bodě mrazu. Jejich formy však byly brutální a na fotkách od špičkového fotografa to nemohlo vyniknout lépe. Z focení mám jen jednu nepříjemnou vzpomínku a to když jsme museli improvizovat s barvou. Jelikož kluci byli na rozdíl ode mě natření závodní barvou a olejíček zůstal doma na botníku, přišel na řadu stolní olej od ochotné sousedky, která celé focení pozorovala z okna sousedního domu. No co, napatlala jsem se jím od paty až k hlavě a zachovala úsměv na rtech. Pořád lepší než lanýžový olej… To však pochopí jen ti, co se zúčastnili focení. Ostatní stačí přičuchnou a pochopí.

Své dvacáté narozeniny jsem oslavila tataráčkem ve tvaru srdíčka, colou light a tréninkem nohou, ou, jak romantické. 308180_1547861271742_1691390850_783206_841575164_n.jpg
 Blížily se podzimní pohárové soutěže, rozhodla jsem se zúčastnit se jedné z nich, abych si vyzkoušela všechny přípravy spojené se závody a samotné vystupování na pódiu. Vybrala jsem si Albixon GP Čelákovice také vzhledem k nejpozdějšímu termínu, tedy konané 29.10.2011, 4 týdny před hlavním vrcholem MS. Šla jsem na ně téměř z tréninku, avšak menší superkompenzace proběhla. V celku jsem byla spokojená s formou, i když značné rezervy byly patrné. Sešlo se nás celkem 8 závodnic v jedné kategorii různého věku a pohlaví. Co to melu, různého věku a svalových  proporcí. Byla jsem ráda za tak, v našich poměrech, početnou konkurenci a pořádně jsem si závody užila. Nakonec jsem získala sympatické 3. místo a hlavně motivaci vylepšit formu a pózování v následujících 4 týdnech. Celé závody se v Čelákovicích nesly v přátelském duchu a výborné organizaci. Žádné zdržování, přichystané občerstvení pro závodníky, podpora od rodiny a od publika.. Mám na to pěkné vzpomínky.
380867_1588359804180_1691390850_812630_359802926_n.jpg
 Nyní mám před sebou pár dní před odletem do Santa Susanne, což je místo konání letošního MS juniorů a masters v kulturistice a bodyfitness, poslední týden před dnem „D“ ve znamení superkompenzace, pár posledních tréninků do naprostého vyčerpání, pár posledních balení zelených Racií… Na celé přípravě se mi nejvíc líbí to, jak můžu pozorovat změny na mém těle ze dne na den a také fakt, že spousta lidí by to bylo bývalo brzy vzdalo a nepodstoupilo odříkání se toho, čeho máme rádi. Chce to disciplínu, železnou vůli a obrovské zázemí a podporu od těch nejbližších. Já vděčím za obrovskou podporu především mým rodičům, kteří mě od malička vedli ke sportu a zdravému životnímu stylu, příteli Martinovi, který se mnou absolvuje všechny tréninky, dělá mi sparinga, psychicky mě podporuje a snáší mé nálady v důsledku diety, dále Martinu Holubovi za cenné rady, Františku Nádvorníkovi za sponzoring a zásobování kvalitními suplementy Extrifit a dalším, kteří mi pomáhali s přípravou. Také Janě Černovské, která je taktéž v přípravě na nadcházející MS juniorů a se kterou jsem se v poslední době hodně skamarádila.
 
Všem statečným, kteří dočetli až do konce a doufám, že jich bylo aspoň sedm, děkuji za pozornost a brzy se ozvu s dojmy z mého premiérového vystoupení na Mistrovství světa.
Držte mi prosím palce, budu bojovat až do konce a hrdě reprezentovat naší republiku.
 
Bára Černáková 4.jpg