Arnoldův festival: svaly a byznys

Autor: Pavel Vacek

Ohromná kulturistická a fitness přehlídka zvaná Arnold Sports Festival je něco mezi sportovní soutěží a show. Zároveň slouží jako návod, jak dostat na jedno místo 175 tisíc diváků a vydělat slušný balík. Na jedné z nejprestižnějších amatérských soutěží světa se utkávají i největší hvězdy profi kulturistiky. Nadšence má tedy na co nalákat.
V Americe musí sporty vydělávat. Neexistuje přímá podpora z veřejných zdrojů, a tak je propojení sportu a showbyznysu nutné. Vydělává basketbal, baseball, americký fotbal, NHL, box i wrestling. Sportovci se předvádějí v televizi a stávají se celebritami. To se jim samozřejmě vyplácí. Arnold Sports Festival, který vznikl před pětadvaceti lety, je typickou ukázkou kulturistického exhibicionismu.
 
Na letošním ročníku, který se konal od čtvrtka do neděle v americkém Ohiu, se utkalo 18 tisíc sportovců z 80 zemí světa v 45 disciplínách. To je číslo, které v Evropě nemá obdoby. \"Atmosféra byla úplně jiná než u nás. Lidé tu vnímají kulturistiku jinýma očima. Všude je plno lidí, každý se baví, zajímá se, vyptává se,\" komentoval atmosféru český reprezentant Jozef Furin, který letos získal bronz v soutěži amatérských kulturistů do 90 kg.
 
I když název mítinku odkazuje na Arnolda Schwarzeneggera, kulturistickou legendu, která festival podporuje, přehlídka nadupaných těl nebyla zdaleka to jediné, co bylo v Ohiu k vidění. Velkolepý cirkus doplnili například stolní tenisté, soutěžilo se v lukostřelbě, soutěžily i roztleskávačky. 419622_169929726458098_100003232153720_259773_1733210516_n.jpg
Festival není jen klasickým utkáním o medaile, jak je známe z českého prostředí. Obchodníci s fitness a bodybuildingem mají možnost na ASF vystavovat, předvádět novinky i zavedené trendy a lákat na další sportovní události. Letos se jich sešlo na sedm set, mezi nimi tým českého EVL\'s Prague Pro, pražské kulturistické soutěže nejvyšší evropské kategorie, která na místě prezentovala letošní druhý ročník. Vystavovatelé představují zároveň tučný příjem do kasy ASF. Pronájem stánku stojí 2 tisíce dolarů, tedy přibližně 40 tisíc korun. Dohromady letos pořadatelé vybrali od vystavovatelů zhruba 30 milionů korun. \"Je to hodně. Ceny se pohybují v úplně jiných relacích než u nás. Ale i počet diváků je tam neskutečný. Máte problém procházet uličkami, navíc je to festival na čtyři dny. Pro marketing firem, které vystavují, je divácká odezva obrovským přínosem, jde to ruku v ruce,\" říká jednatelka společnosti EVL\'s Fitness Eva Sukupová.
 
Svaz kulturistiky a fitness České republiky letos opět vyslal své zástupce a ti si vůbec nevedli špatně. \"Arnold Classic je nejvýznamnější světovou amatérskou soutěží a českým závodníkům se na ní daří,\" chválí místopředseda SKFČR Martin Jebas. Loni vyhrál kategorii \"největší z největších\", tedy soutěž mužů nad 100 kg, Dalibor Hájek. Letošek byl úspěšnější - dva bronzy a zlato. To přivezl Tomáš Klíč v kategorii physique do 180 cm a stal se i absolutním vítězem amatérské kategorie physique.
 
V Česku nejsou na podobné akce prostory ani finanční prostředky. Přesto ale může vzniknout program, který stojí za to. Loňské EVL\'s Prague Pro přilákalo do holešovické arény 2 tisíce diváků. První ročník soutěže nebyl ziskový, podobně jako většina ostatních soutěží tohoto typu. \"V Česku pořádáme i mistrovství republiky spíše z nadšení, pro podporu našeho sportu. Výsledný rozpočet pak chceme mít alespoň na nule,\" říká Jebas. square 02
EVL\'s Prague Pro má být každopádně oproti loňsku o další krůček vpředu. \"U nás se dlouhodobě sportovní akce pořádané dohromady s výstavami a doprovodnými programy nedělaly. Teprve začínáme a náklady porostou. Zároveň by se ale měla přibližovat návratnost,\" říká Eva Sukupová. V Ohiu lákala do Prahy zahraniční hvězdy světového formátu. \"Zatím ještě nechci prozrazovat jména, ale máme v hledáčku úspěšné sportovce, a už dokonce dobře rozjednané.\" Přesto má Ohio před Prahou pořád pětadvacetiletý náskok.
 
Svátek kulturistiky Arnold Sports Festival
 

(podle oficiálních údajů)
 
45 disciplín, 80 zemí,
 
18 000 sportovců, 175 000 diváků.
 
Startovné
 
150 eur/200 dolarů (cca 3800 Kč).
 
Za 18 000 sportovců vydělali pořadatelé přibližně 64 milionů Kč, tedy 2,5 milionu eur.
 
Evropský fitness trh převyšuje Ameriku
 
(podle European Health and Fitness Asociation, rok 2012)
 
Obrat v miliardách eur:
 
Evropa 24,06
 
Severní Amerika 18,41