Arnold Classic v retrospektivě

Autor: Pavel Vacek
arnold.jpg
 V současné době zahlcují celý kulturistický svět různé informace z nadcházejícího Arnold Classic.  Tato prestižní soutěž se časem přetransformovala do tak významné sportovní události, že nakonec změnila název na Arnold  Sports Festival. A slovo festival v názvu naprosto dokonale vystihuje podstatu celé této akce. Jméno tomuto svátku kulturistiky, fitness a mnoha jiných sportů mu propůjčil samotný Arnold Schwarzenegger, organizačně ho má na starost Jim Lorimer a prezentuje se na něm více než 17 tisíc sportovců v čtyřech desítkách sportovních odvětví. 
Jak už jsem sdělil na začátku, hlavním kmenem tohoto multisportovního svátku je od prvopočátku profesionální kulturistická soutěž Arnold Classic, jež má v kulturistickém světě pevný status dvojky, na žebříčku prestižnosti všech profi soutěží. Dřív, než se dovíme jméno nového vítěze, udělejme si malý výlet do historie této soutěže. 
1989: Vítěz premiérového ročníku Rich Gaspari nastoupí na pódium s aureolou korunního prince kulturistiky. Tento neoficiální titul mu propůjčily výsledky v podobě tří po sobě jdoucích druhých míst ze soutěže Mr. Olympia (1996 – 1998. Rich Gaspari byl etalonem tehdejšího chápání definice, hustoty a především vaskularity. Bohužel, ve věku pouhopouhých 25 let jde sice o jeho deváté, avšak zároveň také poslední vítězství mezi profesionály. 

1990: Vítězí Shawn Ray. Ale jen proto, aby o tento titul o několik dní přišel v důsledku pozitivního dopingového testu. Jako vítěz druhého ročníku je tedy vyhlášen původně druhý v pořadí Mike Ashley. 2000-Flex Wheeler
1991: Shawn Ray se vrací v plné parádě a nenechá nikoho na pochybách, že tentokrát bude vítězem pouze on.
1992: Pamětníci mají ještě pořád v paměti ve své době nepřekonatelnou volnou sestavu na motivy Terminátora v podání toho roku famózního Vince Taylora. Osobně si myslím, že v nápaditosti sestav Vince Taylor od té doby nenašel konkurenci a to beru do úvahy i fantastického pozéra Kay Greena.   1993: Dokonale připravený nováček v řadách profíků Flex Wheeler vezme dech přítomným divákům svými dokonalými tvary a po právu bere vítězství za své. Byť bude kariéra Flexe trvat ještě 10 let, všeobecně zastávaný názor zní, že vrcholné formy dosáhl právě na této soutěži.   1994: Toto se dá říci i o vítězi z tohoto roku. Kevin Levrone ukázal takovou fazonu, že naprosto opanoval podium soutěže a o vítězi nemohlo být nejmenších pochyb.  1995: Tři starty- tři vítězství. To je vizitka domácího závodníka Mika Francoise. V cestě za titulem musel porazit i samotného Flexe Wheelera, nastoupivšího ve vynikající formě. Bohužel, karieru Mika Francoise o tři roky později ukončí vážné zdravotní problémy a na soutěži ho od té doby můžeme vídat pouze v rozhodcovském saku. 
1996: Kevin Levrone vítězí v neskutečně těsném souboji s Flexem Wheelerem. 
1997 a 1998: Opět těsné souboje Flexe. Tentokrát s Nasserem El Sonbatym. Brutální hmota vs oku lahodící linie. Hmota v obou případech vítězí, Nasser El Sonbaty triumfuje a fanoušci mají o čem diskutovat. 
1999: Nasser El Sonbaty opět vítězí. Tentokrát ho „neobtěžuje“ pouze Flex, nýbrž celá smečka tentokrát vedená Levronem, Cormierem a Jay Cutlerem. 1994-Kevin Levrone 2000: Po vyčerpávajících bitvách z let 1996-1998 Flex Wheleer  konečně triumfuje a k titulu z roku 1993 přidává i trofej z přelomu tisíciletí.
2001: Až do tohoto roku bývalo nepsaným pravidlem, že úřadující Mr. Olympia se neúčastnil Arnold Classic. Ronnie Coleman toho roku toto pravidlo poruší a pravděpodobně v životní formě naprosto smete všechny své soupeře. 
2002-2004: Nuda.  Tedy aspoň z pohledu výsledkové listiny. Po tři roky bere vítězství Jay Cutler, na záda mu dýchá Chris Cormier. Mimochodem, Chris Cormier byl na druhém místě od roku 2000 do roku 2005. 
2005-2006: Nastupuje Dexter Jackson. V roce 2006 se odehraje opět působivý souboj mezi dvěma totálně odlišnými koncepcemi postavy. Další z věčných soubojů estetiky s brutálním hardcore pojetím kulturistiky. Jackson vs Warren.  Jackson vede 1:0. 
2007: Jacksonova snaha o hattrick je odsouzena k zániku, neboť se mu postavil do cesty proporčně vyvážený Victor Martinez, který, jak se ukázalo, byl nad Jacksonovy síly.   2008: Jackson v životní formě opět vítězí, což ho rázem pasuje do role nejvážnějšího konkurenta úřadujícího Mr. Olympia, obrovitého Jay Cutlera. Biblický souboj Davida a Goliáše nakonec dostává reálnou podobu a Dexter Jackson opravdu poráží v boji o trůn krále kulturistiky o 15 kg těžšího Jaye Cutlera. 
2009: Na podium doslova jako uragán vtrhne Kai Green a svou připraveností, svalovým rozvojem a hlavně nevšední prezentací uchvátí nejen publikum, ale hlavně rozhodcovský sbor, který mu právem přiřkne první příčku. 
2010: Opět vítězí Kai Green, tentokrát však po diskutabilním verdiktu rozhodčích. V semifinále se totiž Green jeví jako výrazně horší než později stříbrný, perfektně dotáhnutý Phil Heath. Na finále však nastoupí o poznání tvrdší a vítězství nakonec strhne na svou stranu. Vášnivé diskuse fanoušků však neberou konce. Třetí místo obsadí miláček publika a redakce Extrifit.cz Branch Warren.