Andrea Neumannová- Chci být každý den lepší, než jsem byla včera.

Autor: Pavel Vacek

Andrea Neumannová má část své soutěžní sezony za sebou a dařilo se jí skvěle. Po třetím místě na Maďarské soutěži Fitbalance a Absolutním prvenství v Adria Cup se představila také na velmi prestižním Diamond Cup a Olympia Amateur, kde pokaždé skončila ve finále. Jak se na tuto sezonu dívá a jaké má další plány, se dozvíte v následujícím rozhovoru.

 

Andi, ty jsi absolvovala těžké soutěže jako je MSR, Diamond Cup a Olympia Amateur s finálovým výsledkem. Je to pro tebe úspěch, nebo si očekávala lepší výsledky?

Určitě je to pro mě úspěch, jelikož na Diamond Cup, v Chorvatsku, FitBalance v Maďarsku a hlavně na Olympii jsem měla dost silnou konkurenci a dostat se do finále z 18 pěkných holek s často perfektní formou, je mi skutečnou ctí.

Zdá se, že letos nastal definitivní obrat k větší svalnatosti u bikin. Je to pro tebe výhoda?

Samozřejmě. Roky jsem čekala na tuto chvíli .. na mou chvíli .. Kdy nejen anorektické symetrické postavy dostanou šanci, ale i osvalenější těla budou moct bojovat o medaile..

Nebojíš se, že se to zase zvrtne? Jako u ženské kulturistiky?

Nemyslím si, že to nastane.

Pokud se podíváš na fotky Ms. Olympia z 80-tých let, tak bych si tým tak jistý nebyl.

No vše je ve hvězdách, nikdy nevíme, ve které sezóně se právě jaký trend uplatní. Mění se to jako aprílové počasí.

Je někde hranice, kde by sis řekla: To už je moc, tak už vypadat nechci?

Samozřejmě, neplánuji být větší než jsem teď. Takže jakkoli mě fascinuje postava bodyfitnessiek, já bych tu cestu nevolila, protože bych se v takové postavě necítila komfortně.

Je to tvá nejúspěšnější sezona?

Myslím si, že zatím ano. Ať už co se týče formy nebo úspěšnosti.

Ty jsi zvítězila i na Adria Cup. Ale ne vždy si vítězství ceníme víc, než třeba i horší výsledek na těžší soutěže. Jak je to u tebe? Které výsledek je pro tebe nejcennějším a proč?

Vítězství mě potěšilo určitě i když jsem ho získala při menší konkurenci, ale zase jsem zvítězila nad ruskou,  která mě porazila později na Olympii Amateur. Víc si cením určitě míst na Diamond Cup a Olympia, protože tam byla ta konkurence fakt velká, a raději budu 6. a 4. v obrovské konkurenci, než vícekrát první v té menší.

S tím souvisí i moje další otázka. Ty jsi v Extrifit Teamu, který zrovna letos zaznamenal extrémně úspěšný rok. Sabina se stala mistryní Evropy, Noro zvítězil na obou jmenovaných soutěžích, Slavoj se stal Mistrem světa, o Vojtovi už ani nemá cenu mluvit. Motivuje tě tato "společnost", nebo tě naopak mrzí, že tvé výsledky jsou tím pádem trochu ve stínu, přestože jsou pro jedince samozřejmě vynikající?

Nemyslím si, že bych byla ve stínu. Myslím, že podávám maximální výkon, jaký jsem schopná podávat. Nic neudělám s tím, když má někdo geneticky úzký pas a široké klíční kosti Snažím se mít širší záda, já se můžu snažit vše opticky zvětšit a zmenšit, ale ne vše jde úplně vycvičit. Nemyslím si proto, že bych kvůli tomu byla něco míň.

Tak jsem to ani nemyslel. Spíš jde o pozornost. Třeba jako o víkendu, kdy Andrej Mozolani, se kterým spolupracuješ, udělal fantastický výsledek, ale všichni logicky mluví o Vojtovi.

Mně je to jedno, kdo si o kom co myslí, nebo jestli o tom někdo mluví. Aspoň co se týká mých výsledků. Je něco, co se dá ovlivnit a je něco, co zase ne. Myslím si, že Andrej udělal něco, co málokdo a vrátil se na stage o 10 let později ve skvělé formě s objemem i symetrií jakou má jen on. To je něco fantastického. Pro mě skončil první.

Ok. Mluvila jsi o zlepšené formě. Jak jsi toho docílila? Byly nějaké změny v tvé připravě?

Samozřejmě. Použila jsem radikálně větší váhy a také větší množství sacharidů a bílkovin jsem přijímala + zdravé tuky. Můj objem byl dost velký, jelikož jsem věděla, že v předsoutěžní fázi jsem schopná ztratit i 60% svalstva, na to už se znám dost.

Máš nějaké silové výkony, se kterými se můžeš chlubit?

Noo 110 kg dřepy volně a 240kg leg press. Na ramena tlaky s jednoručkami po 24kg. Někomu jinému se to může zdát málo, pro mě to bylo moje silové maximum, na které jsem celkem hrdá.

Mě to přijde dost. Poslední 2 roky jsem si všiml, že děvčata ve fitkách dřepují častěji víc než kluci. Rozhodně zmizel panický strach z činek u holek. Myslíš si, že za to může kategorie Bikiny Fitness, nebo je to prostě nějaký trend emancipace?

Přijde mi to spíš jako trend. Někteří lidé si neuvědomují, že by v tom měli hledat hlubší význam než jen dobrá postava či lepší zadek.

Jaký hlubší význam v tom hledáš ty?

Je to životní styl, který mi toho ukázal více. Každý trénink mi dává novou sílu a motivaci, něčemu mě naučí a určitě miluji i samotný trénink kvůli pocitu uklidnění, vyčištění hlavy. Je to něco, bez čeho si život už neumím a ani nechci představit . Cvičit protože .. můj přítel chtěl .. moje kamarádka chce .. chci mít takový a takový zadek,  no ale stravu nezměním a nebudu cvičit těžce .. To není přístup jaký by měl být.

Co je Andi tvůj cíl?

Mým cílem je být lepší, než jsem byla včera. Dlouhodobý cíl neprozradím. Ten uvidí každý, až ho dosáhnu.

Dnes každý píše, že chce motivovat lidi atd .. Ale já myslím, že úspěšní sportovci to dělají především pro sebe. Byl by tvůj život jiný bez facebooku a fotek?

Samozřejmě, určitě ano. První roky, když jsem cvičila a soutěžila, tak jsem nic nepřidávala a vlastně na fb skoro ani nechodila.

Ale dnes je hromada fan page s dívkami, které na soutěž ani nejdou a řeší se tam cvičení, jídlo, sportovní legíny, podivné rady atd .. Jak se na to koukáš ty?

No občas na takové narazím, ale jelikož mám dost vlastních problémů a zbytečně se mi nechce znervózňovat samu sebe, tak to prostě zase zavřu a jsem raději ticho.

No každopádně tě spousta lidí doposud vnímala trochu jako facebookový produkt, ale ty jsi jim letošní sezonou a především skvělou formou a výkonností zavřela ústa. Ubylo ti hejtrů?

Noo jelikož jsem nikoho za uplynulé měsíce neblokla, tak asi ano.

Jaké soutěže tě nyní čekají?

6 srpna Natalia Melo Classik v Irském Dublinu a pokud mi to finančně vyjde tak i Arnold Classic v Hongkongu koncem srpna. Další soutěže se již asi budou počítat do podzimní sezóny, ale chci se jich také zúčastnit.

Takže tě konečně uvidíme v ČR na EVL 's?

Samozřejmě. A moc se tam těším.

Je nějaký produkt, který sis v přípravě skutečně oblíbila?

Glutamin, Vita- C a vaše aminokyseliny v tabletové formě jsou pro mě špička a málem bych zapoměla na Aminofree peptides, které neskutečně pomáhají na regeneraci a udržení svalové hmoty.

No a na závěr, chtěla bys dodat něco, na co jsem se zapomněl zeptat?

Děkuji velmi pěkně za rozhovor a za vaši podporu, bez které bych jen těžko zrealizovala svou objemovou a soutěžní přípravu. A děkuji také každému jednomu fanouškovi, který sleduje mou fan page a tím mě podporuje.

Taky děkuji za rozhovor a těším se na další soutěže.