Aleš Lamka-Chlastu pomalu ubývalo a cvičení mi začalo postupně přirůstat k srdci

Autor: Petr Pohl

Ahoj Aleši, mohl by jsi se nám na začátek představit?

Zdravím Tebe i všechny čtenáře! Jmenuji se Aleš Lamka, pocházím z malého města Hronov (u Náchoda u Polských hranic) a jsem online trenér. Věnuji se naplno cvičení a točím o tom videa na Youtube.

Co jsi dělal předtím, než jsi se začal věnovat posilovně? V (ne)jednom videu jsem Tě slyšel říkat něco o alkoholu…

Pracoval jsem v místní firmě na výrobu elektromotorů. Normální dobrá práce v kanceláři. Pokud se ale ptáš, co jsem dělal ve volném čase, tak to budu muset asi trochu více rozepsat. Od mala jsem hrál lední hokej, trvalo to asi 12 let. V 15 letech jsem se začal věnovat skákání na kole MTB/BMX. Byl to těžký a občas dosti bolestivý sport. Postupně jsem okolo 18 let přecházel na nový sport a to bylo „pořádně pařit s kamarády“. Jenže se to postupně vymykalo kontrole, až mně samotnému se to přestalo líbit. Ve 20 letech jsem se dostal nějakým zázrakem s kamarádem do mé aktuální domácí posilovny. Začali jsme ji postupně upravovat, uklízet, vybavovat. Chlastu pomalu ubývalo a cvičení mi začalo postupně přirůstat k srdci. No a dnes jsem naštěstí tam, kde jsem.

Z jakého důvodu jsi s posilováním začal a proč jsi se rozhodl zrovna pro specifickou kategorii physique?

Zaujal mě film Neporazitelný se Scottem Adkinsnem. Postava Yuri Boyka byl nabušený týpek, který uměl pořádně drsné kopy z otočky. Nemohl jsem odolat :) S kamarádem jsme začali pracovat na bušení s kopáním do pytle a k tomu jsme začali lehce cvičit, aby to nějak vypadalo. Jenže v saltíčkách a kopání jsem nebyl tak dobrý. Brzy mě to opustilo, kdežto cvičení se mnou nějak zůstalo. Líbilo se mi, jak se mi mění postava k lepšímu. Líbilo se mi, že jsem se cítil lépe, byl silnější a zdravější. Proč physique se ptáš... Upřímně? Protože mi zatím více svalů nenarostlo :D Cvičím, protože mě to baví. Rád mám dobré výkony v posilce, rád vypadám dobře. A jako vyústění, aby tam byl i nějaký další motivační cíl, si zajedu pro zábavu občas na závody. Vyzkoušel jsem kategorii physique, docela mi to tam šlo, tak jsem u toho zatím zůstal. Závodění tedy neberu jako nějakou nutnost.

Jaké jsou tvé dosavadní sportovní úspěchy?

Za největší dosavadní závodní úspěchy prozatím považuji tyto níže uvedené:

- BFC Adel Cup Č. Lípa, Physique do 174 cm - 1. místo + Absolutní vítěz / 2015

- Atrium Flora GP Praha, Physique jedna kategorie - 1. místo / 2015

- Partners Cup Čelákovice, Physique do 179 cm - 1. místo + Absolutní vítěz / 2015

- GP Čáslav. Physique do 178 cm - 1. místo + Absolutní vítěz / 2015

- BFC CUP, Physique do 178 cm - 1. místo + Absolutní vítěz / 2016

- Mistrovství Čech, Physique do 174 cm - 1. místo / 2016

- Mistrovství České Republiky, Physique do 174 cm - 1. místo / 2016

- Vítěz Squatmadness – soutěž pořádaná kanálem Swaglift (souboj 6 lidí; největší počet dřepů) To mi dalo nejvíce zabrat. Je to něco jiného než klasické vystoupení na pódiu; šlo jen a pouze o dřepy. Byl to naprostý masakr.

Minulý podzim jsi se na EVLS v kategorii physique do 174 cm umístil na 8. místě (14 závodníků); jaké jsi měl z tohoto závodu pocity?

Upřímně Ti řeknu, že velmi smíšené. Na jednu stranu mě tolik umístění nezajímají, jak jsem již psal o kousek výš. Dělám to pro zábavu. Na druhou stranu vím, že soutěžím v kategorii physique, kde má být člověk středně svalnatý, středně vyrýsovaný a nikdo neví, co to znamená a jak má tedy vypadat. Já byl s formou spokojený a to mi stačilo. No a na třetí stranu mě ale vždy trochu zklame, když se přede mnou umístí někdo, kdo vypadal v mých očích opravdu o několik úrovní hůř. V tomto směru tam tedy trocha zklamání určitě byla.

To Ti zcela rozumím. Jak vypadá tvůj klasický (tréninkový) den?

Aktuálně jsem mimo sezónu, tudíž to vypadá asi takto:

7:00 Budík,

7:15 Snídaně (vločky, protein, jogurt, vitamíny)

9:30 Jídlo 1 (příloha, maso, zelenina)

12:00 Jídlo 2 (stejná příloha, maso, zelenina)

14:30 Jídlo 3 (stejná příloha, maso, zelenina)

16:00 Suplementace (nakopávač+ bcaa)

16:30 – 17:45 Trénink

18:00 Potréninková suplementace  (protein + kreatin)

18:45 Potréninkové jídlo (příloha + maso)

22:00 Cottage/ricotta + oříšky

23:00 Spánek

(Příloha, zelenina a maso se vždy liší. Střídám to podle chuti. Volím ale pouze mezi kvalitními a čerstvými zdroji)

Které cviky Tě baví a které nikoliv?

Nejvíce mě baví mrtvý tah a dřep. Jsou to základní cviky a jsou zároveň nejtěžší jak na provedení, tak i náporově pro tělo. Baví mě ta celková náročnost, vychytávání techniky, detailů a zlepšování výkonů. Jako partie mě nebaví lýtka, na která nemám žádnou speciální mašinu a musím se vždy sakra snažit, abych je pořádně odcvičil- člověk se klepe, balancuje každé druhé opakování s těžkou obouručkou na zádech a 10x se musí srovnat, než ty lýtka začnou konečně trochu štípat. Radši no comment! :D

Líbí se mi, že si nestěžuješ na nepříznivé podmínky a prostě makáš. Ostatně často vidím, že v gymu nemáš potřebné vybavení, ale o to více jsi kreativní ve vymýšlení nových variací na různé cviky.

Musím říct, že při sledování cizích vidí občas některým lidem závidím pořádné mašiny, například hacken, legpress a nebo mašiny, které alespoň čistě běží. U náš všechno vrže, skřípe a je 10x svařované, opravované. Pokud ale člověk chce, vystačí si se základním vybavením, jako jsou jednoručky, obouruční činka s hodně kotouči, stojanem na dřepy a nějaká ta lavička. Kreativita pak hraje velkou roli. Určitě věřím tomu, že by se cviky měly co nejčastěji měnit, abyste docílili nového šoku pro svaly a tím optimálního svalového růstu. Proto se snažím občas vymýšlet i pěkné hovadiny. Ale co, alespoň to člověka také víc baví a není to taková nuda.

Na videích často zkoušíš maximálky- uvedeš své silové výkony?

Ke konci letošního mimo-sezónního období jsem se dopracoval k mrtvému tahu 228kg a dřepu 218kg. Dokonce jsem u obou výkonů dal více opakování, ale to byl vždy jen takový šílený bonus navíc, který se nedá moc oficiálně počítat. Proto to považuji pouze jako maximální výkon po  jednom opakování.

Na physique úctyhodné výkony. Máš nějaké přednosti, popřípadě slabiny?

Co tak pozoruji a čtu po internetu, tak mezi mé přednosti patří pravděpodobně ramena, prsa a řekněme i záda. Mé slabé partie? To jsou ty partie, které mě opravdu hodně štvou, že zaostávají. Jsou to bohužel ruce.

Velmi Tě proslavil tvůj youtube kanál, na kterém máš již 30 000 odběratelů. Tvá videa mají na české poměry slušnou sledovanost.

Začalo to celkem bez cíle. Chtěl jsem jen natočit pár videí z toho co dělám, protože mě bavilo točit videa, když jsem jezdil na kole. Dalo to dosti práce, ale chytlo se to. Dostal jsem se do podvědomí lidí a jsem za to moc rád. Lidé mě znají, lidé mi fandí. Ještě víc mě ale těší, že to nedělám zbytečně. Snažím se tam poradit, jak lépe cvičit, poradit, jak jejich postavy změnit. Samozřejmě díky tomu se na mě lidé obrací s prosbou o pomoc, chtějí přímo využít mých zkušeností. Je to tedy pro mě také obrovská reklama.

Musíš být časově velmi vytížený. Kde pro to všechno bereš motivaci?

Je to moje práce a baví mě to. Co víc na to říct. Když tě něco baví, nemusíš se do toho nutit. Ano, zabírám mě to většinu mého dne, ale když už chci něco dělat, chci v tom být nejlepší. Proto musím být tak poctivý, jak to jen jde a dát tomu všechno.

Kolik máš jako trenér klientů?

Je tu mnoho obyčejných lidí, kteří chtějí zhubnout, nabrat a nebo prostě jen zlepšit stravování, životní styl. Mám tedy spoustu práce. Na emailu s nimi trávím většinu svého dne.

Co chystáš do budoucna?

Krom zlepšování sebe sama v posilovně (musím přeci jít správným příkladem lidem, kteří mě sledují) chystám mnoho nových změn pro mou tvorbu a pro mé možnosti tvorby na Youtube. Připravuji nové lepší prostory a dávám do kupy mnoho nových konceptů. Hodně času věnuji vývoji dalších suplementů a nových kousků oblečení do mé řady. Snažím se jít ve všem dopředu, neustále se zlepšovat. Mít více co nabídnout, více dokázat pomoct. Nechte se překvapit.

To zní jako velké plány- nechť se Ti všechny podaří splnit! Na závěr bych se Tě zeptal, co by jsi doporučil klukům a holkám, kteří s posilovnou teprve začínají.

Doporučil bych jím jít okamžitě na můj youtube kanál a... ne, dělám si srandu :)

Nezapomínejte na důvod, proč jste začali cvičit. Běžte si za tím na plno!

Investujte hodně času do správného jídla, bez toho se budete těžko zlepšovat.

Cvičte co nejtvrději a nejpoctivěji.

Zároveň vás to celé ale musí bavit. Jinak to nemá smysl a nevydržíte u toho.

Děkuji za rozhovor a do budoucna přeji mnoho (nejen) závodních úspěchů!

Rádo se stalo! Přeji Tobě i všem ostatním ať se daří a ať to roste!