2. část semináře z Extrifit training day

2. část semináře z Extrifit training day

Pavel Vacek | . .
1.Extrifit den Česká Lípa (84).JPG V prvním díle výňatků z našeho semináře jsme vám přinesly několik otázek a odpovědí především z oblasti výživy. Tentokrát zde máme pár pasáží, které se točili převážně okolo tréninku. Těm z vás, jež se přesně neorientují v jednotlivých monogramech, jistě poslouží nápověda uvedená v prvním díle.
Býváte hodně protivní v dietě? KH: Za sebe říkám, že to zvládám relativně v klidu. Ale to o sobě řekne asi každý kulturista. Přesto si myslím, že žádnej nervák nejsem. Samozřejmě, ke konci diety už nemám moc náladu na nějaké večírky, nebo vyrazit si třeba do kina. To fakt už nedávám. VK: My máme s Kájou výhodu, že držíme ty diety společně a jak se říká, ve dvou se to lépe táhne, takže se necháváme vzájemně v klidu. V lednici nemáme nic jiného než maso, ten druhý vám nedělá žádné chutě, třenice vzniknou maximálně, když ten druhý má o 200 g sacharidů víc. To občas vnímám ty nevraživé pohledy. Ale teď samozřejmě trochu přeháním. SB: Já bych řekl, že to je spíš o nějaké apatii. Když člověk není od přírody nějaký agresivní mentál, tak ho ta dieta k tomu nedožene. My máme tu výhodu, že my tři (Slavoj, Vojta, Karolína pozn. red.) jsme Hradečáci a ten volný čas trávíme celkem dost spolu. Takže se sejdeme, moc toho sice nenamluvíme, ale zase neřešíme kraviny, nehádáme se a všechno je v klídku. KH: Jo,jo. Máme bezva párty. Klidně si přijďte s námi někdy pomlčet. (smích)
 Vy jste poměrně široké spektrum různých typů. Držíte ty diety stejně, nebo se to nějak různě odlišuje?Bára Černáková (dále jen  BČ): No, já držím dietu zhruba jen 3 týdny, ale je to také proto, že nemusím tolik shazovat, resp. nenaberu třeba 15 kilo jako tady kluci. Zároveň v tom bodyfitness není taková potřeba toho extrémního vyrýsování. KH: Já zase skoro nejím a Vojta už má v sobě třetí porci rýže s masem. Je to proto, že on má mnohem rychlejší spalování a víc hmoty, samozřejmě.  Na druhou stranu, já si potrpím na zeleninu a na rozdíl od Vojty zbaštím galony okurek a rajčat. VK: Ale dobu té diety držíme stejně dlouhou. Začínáme ke stejnému datu. 1.Extrifit den Česká Lípa (25).JPG
 A děláte nějaké změny v tréninku? Třeba více opakování, lehčí váhy, supersérie apod… Nebo jedete pořád stejně?VK: Trénuju stejně v dietě i v objemu. Jasně, zařadím občas nějakou supersérii, ale gró toho tréninku je stejné.  V podstatě naprosto přesně to popsal Pavel nedávno v článku u nás na netu. Musíte se snažit zachovat stejné zátěže, jinak prostě ty svaly odejdou. V momentě, kdy začnete dělat dlouhodobě nějaké nepřirozeně vysoké počty opakování, tak ten sval spálíte, zploštíte a budete vypadat ploše a o ničem. SB: Rýsuje se jídlem, nikoli tréninkem.
No jo, ale já v momentě, kdy omezím jídlo, tak mám problém udržet stejné váhy a opakování. VK: Jasně, že ke konci už to drhne a ta energie do tréninku už není taková, ale o to víc se holt budete muset snažit. Je to prostě víc vydřený potom. Martin Holub (dále jen MH): Tak to víte, že pokud se jde ke konci na nějaké 2-3 sacharidové nuly za sebou, tak to cvičení už není žádná hitparáda. Ale právě v tenhle moment to chce se kousnout, zatnout zuby a vydržet ten nápor.
 No a jak se tedy v téhle souvislosti koukáte na nějaké 3-4 vynucené opakování, resp. opakování s dopomocí?PB: No tak zrovna já tohle využívám poměrně hodně. Ale zase to není tak, že bych udělal 1-2 opakování a pak ty 4 op. s dopomocí. Já dávám minimálně 8 opakování a pak teprve přichází ke slovu ta dopomoc, která by mě pomohla to dodrtit. Poslední dobou se vůbec snažím cvičit více opakování i s poměrně těžkou váhou a mám takový dojem, že to přináší výsledky. VK: No a já zase dopomoc nevyužívám skoro vůbec. To je strašně individuální jako celá kulturistika.
Jaké máte zkušenosti s obměňováním cviků při tréninku? SB: Já myslím, že je dobré to měnit. Snažím se pokaždé jinak zatížit ten sval. Jinou vahou, jiným úhlem, jiným pořadím. Prostě ho nějak přetížit. A myslím, že to je celkem jedno jak.  Jestli uděláte 6 těžkých opakování s 200 kg, nebo 100 opakování s nějakou lehčí vahou. Cílem je potrhat ten sval a donutit ho k regeneraci a následnému růstu. Prostě ho nějak šokovat. Rozhodně ho nebude šokovat, když budete dělat pořád to samé.
A myslíte si, že je dobré dělat strečink po tréninku? SB: Já myslím, že ano. Tím, že rozšíříte ty fascie, dáte svalu větší prostor k růstu. 1.Extrifit den Česká Lípa (224).JPG
 Máte nějaké obecné doporučení k tomu, aby člověk přibral?PB: Jídlo. Jednoznačně. Omezit jakoukoliv aerobní aktivitu, cpát se a odpočívat. SB: Přesně tak. Žádné chlastání, ponocování, v 22 hodin v pelechu a chrápat aspoň 8 hodin.
Já myslel spíš doporučení v tréninku. SB: V tréninku? No, v tom to zase až tak moc není. Nebo si to aspoň myslím. Samozřejmě, musíte cvičit tvrdě, dát svalu stimul, ale rostete mimo posilovnu. Doplňte po tréninku všechno, co máte doplnit, jako bílkoviny a cukr kvůli glykogenu a musí to jít.
Počítáte si, co jste za den snědli? Myslím tím, kolik přijmete sacharidů a bílkovin? SB: Ze začátku ano, teď už ne. Za ty roky mám celkem jasnou představu, co které jídlo představuje za hodnoty. PB: V objemu to nepočítám, ale dbám na to, aby každé jídlo, které mám, obsahovalo dostatečné množství bílkovin. Ale v dietě to počítám. Jedu podle předem připraveného plánu a dodržuju ho. V tom mi to počítání dost pomáhá.
 Mě pořád nejde do hlavy, jak je možné zpracovat 6 trojitých koktejlů, jak jsem o tom četl v článku o Martinovi Holubovi. To musí být neskutečně bílkovin.  Nebo v tom jsou i gainery?MH: No tak já si dávám před tréninkem 30-ku gainer a 80-ku protein a ty vaječný bílky. Dotrénuju, dám 30-ku gainer, hydro a 80-ku. To samé udělám odpoledne. Před spaním dávám Long a ráno gainer.
No já se ptám proto, že jsou takové teorie, že se nedá vstřebat najednou více než 50 g bílkoviny. SB: Ano, ale tím se myslí komplexní strava. Když je v tuhé formě obsáhnuté celé spektrum živin, tzn. bílkoviny, komplexní cukry a tuky. Navíc v tuhé formě, jak už jsem říkal, tak to nezpracujete. Kdežto ve formě těch koktejlů to tam v klidu můžete dát. Navíc ta forma zpracování a štěpení u těch nových koktejlů, je už úplně o něčem jiném, než dřív. Vemte si, že tam skoro už vůbec neprobíhá trávicí proces.  Tam naštěpíte těch posledních pár řetězců, co tam ještě zbývají a je to v systému.
A preferujete tedy nějaký konkrétní protein? VK: to záleží, v jaké fázi přípravy se nacházím. WPC je super, ale Hydro je absolutní TOP. SB: Vemte si, že Hydro, to jsou už skoro aminokyseliny, tam už to jde přímo do krve a nijak to nezatěžuje trávicí proces. Ale je fakt, že pokud tam dáte WPC, tak to holt protáhnete o čtvrt hodiny, což taky není zrovna údaj, ze kterého by se hroutil svět. MH: Faktem je, že já, ať tam dávám tolik koktejlů, tak chodím na velkou pouze jednou denně. (smích) HYDRO

Komentáře: